Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2008 20:07 - София – Ню Йорк – Париж – Лондон или Техно Overkill през април!!!
Автор: industrialgarden Категория: Забавление   
Прочетен: 3211 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.04.2008 22:43


Не съм сигурен дали някога милата ни родна Софийка, сгушена във фустите на Витоша ще заприлича на някоя от великите световни столици, но стане ли въпрос за партита и клубен живот, смятам, че вече няма защо да се крием зад "големите братчета". И докато голяма част от столичния нощен живот все още се характеризира с ориенталско кълчотене и евтино комерсиално хаусче в греховни градове”, постепенно се оформя истински качествена алтернатива на пошлостта и лошия вкус в музиката. За това не малък принос имат страхотните събития в “Парти Център 4км” (напр. Drum"n"Jazz с Теодосий Спасов и LTJ Bukem, Анди Флечър от Депеш и Stereo MCs) или пък тематичните партита в клуб Pulse латино, индийска, африканска, фънк и реге музика),  които набират все по-голяма популярност. Този месец обаче всички прожектори буквално ще осветят клуб "Ялта", който след вторият си ренесанс, постепенно е на път да се превърне в достоен наследник на "Червило". За четири седмици старата-нова "Ялта" ще побере такава концентрирана диджейска мощ, че дори легендарните партита в Ибиса ще изглеждат като слабо посещавани детски купончета в сравнение. 

Голямата техно-оргия под надслов Masters Of Sound започва още утре (9 април) с титаничния нюйоркски диско водещ Дани Теналия и завършва на 26-и април с Пийт Тонг, който очивидно въобще не е All Gone. Още по-обещаващо звучи идеята това да се превърне в ежегоден клубен фестивал, който да се състои всяка пролет. Така, заедно със задаващият се през май open-air фестивал Artmospheric, техно феновете ще изживеят един от най-силните сезони в клубна София.


imageD
Masters of Sound - Дани Теналия и Карл Кокс


Дани Теналия                                                  9 април клуб "Ялта"



Дани Теналия е едно от дъртите кучета в диджейското поприще. Отраства в един от най-знаковите за Ню Йорк квартали Бруклин. Като хлапе се вдъхновява от черната музика на Motown и се учи да свири на китара и саксофон. Още на 12 години, приятел на Дани го запознава със света на миксираните DJ-касети и той остава запленен от процеса на смесването на музика. Започва да пробутва собствената си непрофесионална продукция по улиците на Ню Йорк и когато е достатъчно голям атакува Манхатънската клубна сцена. Неговите идоли са най-добрите диджеи от края на "70-те като Парадйз Геридж и Лари Ливън, които той внимателно изучава. Макар че в средата на 80-те се спасява към Маями заради големия наплив на диско-водещи в Голямата ябълка, той все пак се връща в Ню Йорк през 90-те, точно по времето на зараждащият се хаус-ренесанс, предвождан от продуценти като Masters at Work и Франки Нъкълс.

Макар да е ремиксирал и продуцирал дузина мастити клубни хитове, той печели най-голяма популярност като резидентен диджей в супер-престижните заведения на и без това претенциозната клубна сцена в Ню Йорк през 90-те като Twilo и Tunnel. Освен това успява да създаде няколко миксирани албума, редица собствени продукции, както и издателство съвместно със своят приятел - супер диджея Джуниър Васкес. Специално сетовете му в Twilo стават легендарни и известни като най-емоционалната денс музика миксирана в клуб.
След успешният му клубен хит "Bottom Heavy" през 1994, той получава работа в излишък, ремиксирайки парчета на Madonna, Michael Jackson, Pet Shop Boys и New Order. Дебютният му албум Hard & Soul през 1995 е успешен и Теналия подготвя няколко миксирани компилации за Tribal Records, включително двете части на Mix This Pussy, както и Gag Me with a Tune. Следващият му самостоятелен албум Tourism е издаден през 1998. Следват страхотните компилации Global Underground: Athens и Back to Mine през 1999, които окончателно го утвърждават като един от  най-успешните съвременни  диджеи. Последните му най-успешни ремикси са "Lady" за Моджо, както и за Depeche Mode - "I Feel Loved" (Danny"s Labour of Love), който му носи номинация за Грами през 2002 година. Постепенно става известен като диджеят на диджеите, защото често мискира и продуцира дори парчета на свои колеги в бранша. В сетовете си Теналия демонстрира такава многостранност и чисто технически умения, че много малко световни диджеи могат да се сравняват с уменията му.  Музиката му неусетно преминава от чиста електроника, през фънк, до епичен транс. Смесвайки стари с нови парчета, той преминава през различните стилове с такава лекота, че човек е готов да се закълне, че той не смесва, а просто пуска музика.
Клубната суперзвезда на Ню Йорк има и един уникален специалитет: диджейските му сетове често продължават над десет часа, а преди не е било рядкост да пуска и 20 часови нон-стоп гигове. Това е сигурна гаранция, че родните клъбъри ще си тръгнат след Дани Теналия изцедени като парцали до краен предел. Който издържи без свръхдози от Ред Бул и стимуланти да ми се обади!

 

 За домашно! Какво си струва да слушаме:


 Поредицата Global Underground (London, Athens)

 image

Компилцията Back to Basics

image


Димитри фром Пeрис                                               12 април клуб  "Ялта"

image

Известният френски продуцент и диджей Димитри фром Перис всъщност въобще не се е пръкнал в столицата на любовта Париж. Той е от гръцки приозход (Димитрис Йерасимос) и е роден в Истанбул. Отраства във Франция, където преди 25 години открива удоволствието от смесването на музика във вкъщи използвайки каквото му попадне, за да "копи-пейства"  семпли от  известни диско хитове, които слуша по радиото и после да ги съчетава записвайки ги на касети. Тези ранни експерименти  подпомагат кариерата му на диско водещ и той започва работа в радиото. През 1987 се мести в известната френска радио станцията NRJ (част от най-голямата европейска радио мрежа), където води култовото си шоу, посветено изключително на хаус музиката чак до 1998 година.

Българските фенове вероятно го помнят още от началото на 90-те, когато участваше в шантавото поп трио Deee-Lite (мацка, японец и френски грък), станали известни с парчето Groove is in the Heart.

Още преди да издаде първия си албум, непоправимото денди Димитри води бляскавият живот на супер-звезда записвайки филмова музика и рекламни кампании за прет-а-порте на най-известните модни къщи като Шанел, Готие и Ив Сен-Лоран. Освен това ремиксира парчетата на десетки различни по стил музиканти, като напр. Bjцrk, the Cardigans, James Brown и New Order. 

Въпреки това, парижкия Димитракис става световно известен едва през 1997, когато излиза първият му, и същевременно най-сполучлив албум - Sacrebleu. В него той умело избягва условностите на музикалните стилове и прескача лудешки между семпли от филмова музика, джаз, самба и мазен, органичен хаус. Следващите му проекти включват  супер-популярните  плейбойски компилации: "A Night at the Playboy Mansion" и "After the Playboy Mansion", които са задължителни за всеки денс манияк, дори да не е припарвал никога в прословутото имение на чичо Хю Хефнер. 

Стилът и вкусът на Димитри фром Перис са силно повлияни от седемдесетарската музика (фънка и диското), под чието въздействие се пръква съвременната хаус музика. Освен това той е страстен почитател на саундтраци от 50-те и 60-те като напр. от култови филми като "Закуска при Тифани". Щурата смесица от класическо диско, семпли, електроника и веселяшки хип-хоп превръщат  Димитри  в един от най-ярките и позитивни диджеи на световната клубна сцена. Той е един от малкото, които могат да хванат някое готино парче от миналото и да го обработят така, че да звучи като най-горещата и свежарска музика от настоящето, на която ще скачат и най-прогресивно настроените рейвъри.


За домашно! Какво си струва да слушате:

 Компилация:  A Night at the Playboy Mansion (2000)

 image

Sacrebleu  (2001)

  image

 


Ернан Катанео                                                         18 април клуб "Ялта"

 image

Ернан Катанео е култов аржентински диджей, който вече е добре познат на българските клъбъри след първото си участие преди две години в обновения клуб "Ялта".

Роден е в Буенос Айрес, където отраства с музиката на групи като Simply Red, Level 42, Depeche Mode и New Order. Той старателно изучава списание Billboard, което по онова време в Аржентина е единственият източник на новини за страстния меломан (малко като при нас, но ние си имахме списание "Пламък" и руски частушки, да не ни беше зле). Истинската му страст към смесването на музика обаче се заражда, когато негов приятел се връща от Ню Йорк с цяла торба винилови плочи. Тези записи са първият досег на младия Ернан с легендарния чикагски хаус. Под влиянието на новоизгрялия диско водещ Франки Нъкълс, Ернан Катанео постепенно оформя  уникалният си хаус стил, който съчетава френетичната енергия на европейската електроника с духа на северно-американската музика. Той описва стила на музиката, която пуска като дийп, прогресив, фънки и трайбъл хаус.

През 1996 той печели резидентно място в клуб "Паша" в Буенос Айрес. След бурния успех на неговите сетове, Катанео е канен да гостува в някои от най-престижните клубове в двете америки. Пол Оукънфолд е толкова впечатлен от Ернан, че го кани в своят собствен лейбъл Perfecto Records и го взима на съвместно турне в Европа и Щатите от 1997 до 1999.

В следващите няколко години Катанео израства като един от големите "играчи" на световната клубна сцена. Инстинктивното му разбиране за ритъма на денс музиката, вероятно е една от причините днес той да е сред най-уважаваните ди-джеи в света.


За домашно! Какво си струва да слушате:

Компилцаиите му за Renaissance (Renaissance Presents: Sequential, Renaissance: The Master Series)

 
image


Hernan Cattaneo - South America (2002)

image           




Пийт Тонг                  26 април клуб "Ялта"

image


Когато се заговори за Пийт Тонг, неминуемо се появява усещането, че всичко свързано с него вече е казано и предъвквано ad nauseam. И няма начин да бъда иначе при този ветеран на британската музикална сцена, който без никакво преувеличение е най-влиятелният диджей в света. Още през 80"-те години Пийт Тонг популяризира влиятелния електронен саунд (хаус и техно) от Детройт и Чикаго, внасяйки го в Обединеното Кралство. Той е човекът, който открива и продуцира две от най-ярките звезди в електронната музика - Orbital и Goldie (любимият ни дръм-енд-бейс златозъбко). Под неговото крило разцъфват още таланти като Brand New Heavies и момичешката поп-група All Saints

Един от най-големите му успехи е шоуто Essential Selection, което вече над 12 години води по английското радио BBC 1. Всяка седмица то се следи от 12 милиона души по целия свят(в България меломаните го слушат по радио "Нова"), които с нетърпение очакват какви нови парчета ще им представи диджей-маестрото. Впоследствие,  покрай  вдъхновеното  от незабравимите летни партита в Ибиса денс радио-шоу се пръкват цяла серия от т.нар. "Essential"-компилации, миксирани от техно-мастодонти като Paul Oakenfold, Fatboy Slim и Carl Cox.

Пийт Тонг се занимава и с филмова музика: някои от най-емблематичните саундтраци с електронна музика през последните десет години ("The Beach",  "Human Traffic" и "24 Hour Party People") са компилирани именно под неговото вещо ръководство.


За домашно! Какво си струва да слушате:

По радио Нова: Essential Selection се излъчва всеки петък и неделя от 19 до 21 часа, а Еssential Mix е в ефир всяка съботна вечер между 22 ч. и полунощ.

 image

Компилациите Pure Pacha (последната е от 2007), в които Пийт Тонг е подбрал парчета от сетовете си за най-голямата верига денс клубове в света "Паша".

image


Last but not least: Освен партитата в "Ялта", ви препоръчвам горещо и участието на 19 април на легендата Карл Кокс в "Зимния дворец" на поредния Метрополис. За любителите на дръм-енд-бейса това е дори по-голямо събитие от участията на звездните хаус диджеи. Не се съмнявайте, че пълничкият чернокож техно-магьосник отново ще предизвика абсолютен фурор с партито си (последното беше толкова задъхващо, че още не съм се окопитил), което гарантирано ще се помни с години.

image




Тагове:   Лондон,   април,   Париж,   Overkill,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: industrialgarden
Категория: Забавление
Прочетен: 60482
Постинги: 4
Коментари: 21
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930