Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2008 19:44 - Възход и падение - задава се филм за последните дни на Кърт Кобейн
Автор: industrialgarden Категория: Забавление   
Прочетен: 3206 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.04.2008 03:02


Неспокойният и завършил трагично живот на късния Кърт Кобейн скоро ще бъде филмиран за пръв път на голям екран. Макар и това да изглежда като очакван ход от филмовата индустрия, която жадно експлоатира всяка интересна биография до която докопа позеленелите си от банкноти пръстчета, нека не забравяме, че вече имаше няколко опита да бъдат възстановени последните дни на рок звездата. Така например през 2005 (поне на София Филм Фест) гледахме "Последните дни"  на Гюс Ван Сант с Майкъл Пит (от "Мечтателите") в ролята на измъчен суициден музикант, който имаше невероятна прилика с Кърт. За съжаление филмът беше толкова разтегнат и мъчителен за гледане, че накрая всички от публиката бяха готови да сложат край на мизерните си животи, да заформят едно масово самоубийство, лапвайки дулата само и само този филм и главния му герой най-накрая да свършат мъките си. От друга страна, феновете на Нирвана сигурно са харесали повече двата документални филми за Кърт Кобейн: първият на режисьора Ник Бруумфийлд "Кърт и Кортни", който се занимаваше с мистериозните обстоятелства около смъртта на певеца и вторият, който бе излъчен наскоро по History Channel в прекрасната им документална поредица "The True Story".


 imageimage

Кърт Кобейн - рок легенда и трагична икона на едно "изгубено" поколение


Universal Pictures  са си осигурили правата върху една от по-популярните биографични книги за фронтмена на Нирвана. Тя се казва "Heavier Than Heaven" и е написана от Чарлс Крос, който преди е писал и биографията на Хендрикс. Все пак трябва да добавя, че това е само една от многобройните книги за Кърт Кобейн и Нирвана. Според мен по-сполучлив избор щеше да бъде тази на Майкъл Азерад - Come As You Are: The Story of Nirvana. 

Сценарият е поверен на Дейвид Беньоф, известен с работата си върху невероятния филм на Спайк Лий "25-ият час" (с Едуард Нортън), но за съжаление и с писането на скрипта за онова филмово недоразумение "Троя", мир на Омировата прах. В момента Бениоф-чето се занимава освен с неназования филм за Кърт Кобейн и с писането на сценария за друг инетересен проект - X-Men - Origins: Wolverine, който ще разказва за приключенията на Вълчака преди да срещне онзи досадник доктор Екзевиър и останалата мутантска пасмина от училището.

image image

Отляво: сценариста Дейвид Бениоф. Отдясно: Биографичната книга на Чарлс Крос "Heavier than Heaven" за живота на Кърт Кобейн - информативна и изчерпателна, но избягваща по-скандалните моменти от живота на гръндж иконата


    Smells like a...wasted youth


Кърт Кобейн е трагичната икона на едно разочаровано поколение без илюзии - от звезда на сиатълския алтърнатив рок и гръндж-движението, със смъртта си той се превърна в нещо много повече - в символ, легенда, някъде там на пиедестала до Ленън, Хендрикс, Морисън и всички останали музиканти, които ще останат вечно млади. Неговата гръндж музика дефинира 90-те години както нищо друго появило се през това десетилетие: тя бе уникална смесица от ревящи китари, текстове, пропити с неволство, болка и разочарование и всичко това комбинирано с бумтящата ритъм секция на Дейв Грол и Крис Новоселич. Не е чудно, че Нирвана станаха апостолите на цяло едно поколение, наелектризираха го, спечелиха сърцата му. Ако Гьоте беше роден в нашето време, той със сигурност щеше да напише "Страданията на младия Кобейн". А страдания в живота на роденият в Сиатъл Кърт колкото щеш - дори след бурния успех на групата му Нирвана той не намира правилния начин да се справи със славата. Твърде много секс, наркотици и рокендрол. Всички помнят онзи болезнен звук, който той издаваше в "Smells like teen spirit". Според някои това е бил стон, който се е изтръгвал от дълбините му, заради неописуемата болка, която е изпитвал. Малко знаеха как е живял Кърт Кобейн, но всички помнят как умря през 1994 – самоубивайки се с пушка в къщата си. След себе си остави голямо музикално наследство (материал за поне два албума),  една скадална вдовица - Кортни Лав и невръстната тогава дъщеричка Франсис Бийн, за която Кобейн пише в предсмъртното си писмо:"напомня ми прекалено много на това, което бях преди". Един истински мъченик за всички  разочаровани младежи по света.


                    Твърде много...LOVE?

Но да се върнем към филма. Кой мислите е изпълнителен продуцент? Не някой друг, а любимата ни траш принцеска Кортни Лав, както и нейното въздесъщо адвокатче. Това за съжаление означава, че положително няма да научим отговора на мистерията дали тя лично не е светила маслото на Кърт. Освен това нещо ми подсказва, че горепосоченият тандем ще попречи истината за събитията да бъде представена коректно и безпристрастно.

Понеже проектът се намира още в доста ранна фаза не е сигурно  колко (и дали въобще) музиката на Nirvana ще намери място във филма. Все пак не бива да забрвяме шумните караници след смъртта на Кърт за наследството на Нирвана между Кортни Лав и останалите от групата (съдебните й спаринги с Дейв Грол са легендарни). Също под въпрос е дали самата "Любов" ще се появи във филма. Все пак тя натрупа завиден опит в два филма на Милош Форман - "Човек на луната" и в "Народът срещу Лари Флинт", за който и най-големите скептици трябва да признаят, че се справи страхотно. От друга страна в последните няколко години тя се занимаваше главно с това да влачи размъкнатото си дупе по лъскави холивудски партита и в пиянски ступор да демонстрира коронния си номер, а именно щедро да разголва циците си пред зажаднелите за звездна плът папараци.

imageimage

Кортни Лав като най-известната рок вдовица, траш икона и вокалистка на "Хоул" преди и като (сравнително) елегантна холивудска мацка сега


Кой би могъл да изиграе правдоподoбно Кърт Кобейн?

Още в началото на годината, изплува едно слухче, че първият избор за главен актьор на Кортни Лав, като човека, който да изиграе съпруга й е не някой друг, а любимият ни шотландец след Шон Конъри – Юън Макгрегър. Наскоро обаче се носят все по-упорити слухове за преговори с Джеймс Макавой ("Изкупление" с Кийра Найтли) или Раян Гослинг(от "Пропукване" и "Убийство по учебник", където игра с "предишния Кърт Кобейн" от филма на Ван Сант – Майкъл Пит). Феновете на Кърт пък сякаш най-много харесват за ролята сравнително неизвестният актьор Джо Андерсън, който наистина има стряскаща прилика с Кобейн, а и звучал като него, както твърдят запознати.

 imageimageimage

Юън Макгрегър, Раян Гослинг и Джо Андерсън  - кой ли ще бъде най-подходящият Кърт Кобейн? 


 



Тагове:   филм,   възход,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: industrialgarden
Категория: Забавление
Прочетен: 60483
Постинги: 4
Коментари: 21
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930